Filosofie

8 mei 2015

Jesse KlaasseStudio 2Notes is een studio van nu. Geen grote mengtafels en stapels randapparatuur, maar een kleine ruimte met een uit de kluiten gewassen pc als kloppend hart. Bediend door huistechnicus Jesse Klaasse, die zijn studie technisch specialist met succes doorliep aan de Rockacademie te Tilburg.

Groot voordeel van dit “in-the-box” uitgangspunt is dat instellingen voor een mix of master altijd direct opnieuw op te roepen en aan te passen zijn (total recall). Geen foto’s van draaiknoppen en schakelaars, maar slechts één druk op de knop en alles is weer zoals het was.

Dit voordeel heeft geleid tot een bepaalde manier van werken, die de basis vormt van de filosofie zoals die in Studio 2Notes wordt gehanteerd. In het kort ziet het mixproces er als volgt uit:

  • De klant (artiest of producer) levert de opnames aan en beschrijft wat hij of zij voor ogen heeft, eventueel met referenties;
  • Klaasse gaat aan de slag met de bestanden: zonder aanwezigheid van de klant worden nauwgezet alle opnames opgeschoond, de eerste edits uitgevoerd, instrumenten en zang desgewenst gestemd, een eerste basismix wordt gemaakt;
  • Vervolgens krijgt de klant deze eerste mix per WeTransfer om er zelf in alle rust naar te kunnen luisteren. Hieruit volgt gewoonlijk een reeks opmerkingen;
  • In een volgende mixronde worden deze opmerkingen al dan niet met aanwezigheid van de klant verwerkt tot een volgende versie van de mix;
  • Deze laatste twee stappen worden (naar redelijkheid) een aantal keren herhaald totdat de klant helemaal tevreden is over het eindresultaat.

Voor mastering geldt een vergelijkbare benadering.

Op deze manier wordt de klant niet gedwongen om zoals in een grote studio (waar tijd een zeer kostbaar goed is) een mix of master snel af te werken, waardoor er voor de details geen tijd is. Terwijl juist finesse in deze details een eindproduct naar een niveau hoger tilt; tijd en zorg zijn terug te horen, apparatuur is van ondergeschikt belang.

Technicus Klaasse gelooft in deze filosofie, en ervaart dit na jarenlang op deze manier werken steeds meer als een ideale methode. Sluit deze gedachte aan bij uw eigen ideeën? Neem voor een volgend project dan contact met ons op!

Naast zijn werk als mix- en masteringtechnicus heeft Klaasse ook ruime ervaring als uitvoerend musicus (recentelijk als gitarist/zanger in Daybroke, eerder in o.a. Woost), livetechnicus, opnametechnicus, docent en software-ontwikkelaar, waardoor bij hem een zeer brede visie op het vak is ontwikkeld.

Geen reacties mogelijk.